Liderii buni pun intrebari extraordinare

In cartea sa, "LIDERII BUNI PUN INTREBARI EXTRAORDINARE", John C. Maxwell preia tehnica lui SOCRATE, marele filosof al Antichitatii si inedit profesor care folosea practica disciplinata a intrebarilor ce implica gandirea ca instrument pentru cresterea gradului de constientizare a discipolului si o transpune in LEADERSHIP. Astfel autorul subliniaza rolul intrebarilor pentru a starni procesul de GANDIRE.

Milioane de oameni au vazut marul cazand, dar Newton a fost singurul care s-a intrebat de ce”- Bernard Baruch.

Cartea explica rolul si valoarea intrebarilor si implicit al ascultarii pentru o cumunicare eficienta pe principiul: primesti raspuns doar la intrebarile pe care le (ti le) pui.

Cartea este impartita in doua parti.
In prima parte a cartii, autorul arata avantajele de care beneficiaza persoanele care conduc prin tehnica intrebarilor:
  • Primesti raspuns doar la intrebarile pe care le pui.
  • Intrebarile deblocheaza si deschid usi.
  • Reprezinta cel mai eficient mijloc de a relationa cu ceilalti.
  • Intrebari care denota si cultiva modestia.
  • Ajuta sa ii implici si pe ceilalti.
  • Ne ajuta sa avem idei mai bune (alta perspectiva).
  • Provoaca gandirea si te impulsioneaza.
  • Intrebarile bune te informeaza; intrebarile extraordinare te transforma.

In partea a 2-a, autorul descrie importanta si cele trei nivele in procesul de ascultare: ascultarea interioara, concentrata si globala.
Totodata, autorul impartaseste o lista de intrebari (propuse) pentru membrii echipelor si respectiv o lista de intrebari care i-au fost adresate de alti leaderi. Toate aceste intrebari si raspunsuri reprezinta un bogat material de studiu pe diverse situatii cu care un leader formal sau informal se intalneste in activitatea de zi cu zi.

„Daca actiuninile tale inspira pe alti sa viseze mai sus (doreasca mai mult), sa invete mai mult, sa faca mai mult, sa devina mai mult, atunci ESTI un leader autentic.”
John Quinci Adams--
Cartea poate fi comandata de aici: Liderii Buni Pun Intrebari Extraordinare (transport gratuit prin curier, orice comanda, oriunde in tara)

The Bright Stars

Quality means doing it right when no one is looking." - Henry Ford

No comments:

Post a Comment