Legea Influentei (The 21 Irrefutable Laws of Leadership)

Legea Influentei

Adevarata masura a leadership-ului este influenta, nu un titlu sau o pozitie in cadrul unei organizatii. Dupa cum stiti exista doua categorii de leaderi; leaderii formali, adica acele persoane care detin o functie de conducere si prin acest statut incearca sa conduca personalul din subordine si leaderii informali, acei leaderi inascuti care conduc si influienteaza oameni indiferent de pozitia pe care o au in organizatie, grup, sau cercul lor de prieteni.



Un exemplu clasic pentru aceasta lege a fost Lady Diana. Atunci cand casnicia cu Printul Charles s-a destramat, cine a avut mai multa influenta? Membrii Casei Regale sau Lady Di?

La fel este si in cadrul unei companii: persoana cu cea mai multa influenta este adevaratul lider!

Aceasta lege este cel mai usor vizibila  in cadrul organizatiilor non-profit: cum conduci voluntari care nu primesc recompense financiare pentru serviciile lor? Astfel se triaza adevaratii leaderi. E usor sa crezi ca ai influenta si ca oamenii te urmeaza atunci cand sunt motivati de bani si de dorinta de a avea un loc de munca sigur. Cand vine vorba despre un adevarat leader...dovada se gaseste in cei care il urmeaza.

Pentru a reusi, trebuie sa fim noi insine leaderi in organizatia noastra, fara a astepta mai intai titlul sau pozitia. Exista multe aspecte care pot contribui la dezvoltarea unui leader si vom enumera mai jos cei 7 factori mentionati in cartea lui John Maxwell:

 1. Caracterul - cine sunt leaderii

Leadership-ul porneste din interior, din particularitatile fundamentale care se manifesta in orientarea, unitatea si consecventa ideilor si actiunilor.

2. Relatiile - pe cine cunosc

Construiti relatiile potrivite cu oamenii potriviti si veti deveni un adevarat leader.

3. Cunostintele - ce cunosc

Inainte de a incerca sa conduci, fa-ti bine temele!

4. Intuitia - ce simt

Leaderii cauta sa recunoasca si sa influenteze activele intangibile precum energia, moralul, sincronizarea si avantul. Leaderii vad si simt dincolo de suprafata.

5. Experienta - unde au fost

Cu cat mai mari au fost provocarile din trecut, cu atat mai multi adepti veti avea in prezent.

6. Succesul anterior - ce-au facut

Succesul anterior nu garanteaza 100% succesul viitor, dar va face ca ceilalti sa se simta mai confortabili in a va urma.

7. Abilitatea - ce pot face

Pana la urma, totul se rezuma la ceea ce poti face si daca poti conduce echipa catre o victorie, de orice natura ar fi aceasta.

--
In care dintre cei 7 factori mentionati te regasesti? Pe care dintre acestia doresti sa ii dezvolti in continuare?

Cartea poate fi comandata de aici: 21 Irrefutable Laws of Leadership (transport gratuit prin curier, la orice comanda, oriunde in tara).

The Bright Stars

Quality means doing it right when no one is looking." - Henry Ford

No comments:

Post a Comment